Ett trevligt och välmålat hus ger ett mycket bättre intryck både för dig själv och dina grannar. Om du har ett hus med en träfasad kan du måla om det själv eller med hjälp av vänner. Du behöver bara ha tiden att göra det. Det viktiga är att du inte slarvar med förarbetet om du vill ha ett resultat som håller. Lägg ner lite extratid så har du en fasad som håller i flera år.

Börja med en grundlig rengöring

Först och främst måste du skydda de delar som inte ska målas. Det inkluderar till exempel fönster och marken närmast fasaden. Sedan bör du skölja av hela fasaden med vanligt vatten. Det finns speciell utomhustvätt som är anpassad för just fasader. Sedan låter du medlet verka och sköljer av med mycket vatten. Tänk på att inte ha allt för högt tryck på slagen eftersom du då kan skada träet. Skulle du upptäcka alger eller mögel på träet måste du använda ett särskilt medel för att ta bort dessa.

Använda en skrapa och gå igenom fasaden

Innan du börjar måla bör du också kontrollera skicket på träet. Det gör du enklast genom att sticka med en kniv eller en skruvmejsel på utvalda ställen. Om träet är fuktigt eller mjukt måste det bytas ut innan du fortsätter. Nu är även ett bra tillfälle att skrapa bort färg som har flagnat. När detta är färdigt kan du övergå till att olja och grundmåla.

Glöm inte grunden

Det är viktigt att du först oljar samtliga skarvar och lägger på en grundfärg innan du börjar med målning av fasaden. Alla grundfärger har olika instruktioner så det är viktigt att du läser på förpackningen hur du ska göra. Det är också viktigt att färgen får torka ordentligt innan du går vidare till nästa steg.

Dags att måla på färgen

När grunden är klar har det blivit dags att måla på den riktiga färgen. Välj en som är anpassad till just träfasader. Var noga med att färgen täcker över allt och måla två lager så färgen håller länge. Tänk på att vara lite extra vid skarvar där det är enkelt att missa en yta. Här är det också viktigt att färgen är helt torr innan du börjar måla det andra lagret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *