Det är inte alltid nödvändigt att anlita en professionell målare när du vill göra om hemma. Många gånger kan du lika gärna måla om på egen hand och få ett fullgott resultat. Det viktiga är att du läser på innan och tar åt dig av alla tips som finns. Många blir lite för ivriga när de ska måla och glömmer det viktiga förarbetet. Först och främst måste du se till att täcka över alla möbler och delar av rummet som inte ska målas. Annars är det lätt att det stänker färg som kommer vara svårt att få bort. Det rekommenderas också att du ställer in möblerna mot mitten eller bär ut samtliga möbler från rummet. Det beror lite på vad som fungerar bäst för dig.

Spackling och rengöring

Innan du börjar lägga på själva färgen är det också nödvändigt att spackla och rengöra väggarna. Ibland är väggen redan i gott skick och då behöver man oftast bara spackla enstaka delar eller hål. Andra gånger behöver man göra en totalspackling innan man påbörjar måleriet. Ett sista steg efter spacklingen är att rengöra väggen. Använd dig gärna av ett universalrengöringsmedel och avsluta med vatten och en trasa. Börja inte måla förrän väggen har blivit riktigt torr.

Dags att börja måla

När allt grundarbete är gjort är det dags för själva måleriet. Om du ska måla om både taket och väggarna börjar du alltid med taket först. Sedan fortsätter du med väggarna och tar snickerier och andra detaljer sist. Det första du ska göra när du målar taket är att måla alla hörnen så du kan köra med rollern efteråt. Det smartaste är att använda en bred roller som du sätter på ett skaft. Då kommer du åt mycket lättare och slipper slita på din rygg och nacke. Ibland räcker det att bara måla taket en gång men oftast är det bäst att måla två gånger. Du får du ett mer täckande resultat.

Fortsätt med väggarna

När det kommer till väggarna rekommenderas du att börja med alla hörnen. Dessa bör målas med en pensel så att du kan vara mer precis. Du bör också måla med en pensel vid elementen, kontakter och andra ställen där det är svårt att komma åt med en roller. När detta är klart är det dags att ta fram den stora rollern. Börja med ett lager. Låt det torka och fortsätt sedan med ett lager till. Om det handlar om ett väldigt stort utrymme är det bäst att be någon om hjälp. Det blir ett bättre resultat om ni är två som målar.

Sedan avslutar du bara med att måla snickerierna. Det görs bäst med en pensel i lagom storlek som verkligen kommer åt på alla ställen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *