Ett färgbyte på väggarna kan göra en enorm skillnad i hemmet, och det finns flera sätt att få det gjort på. Det allra enklaste är givetvis att anlita professionella målare som tar hand om saken snabbt utan att du behöver anstränga dig, men då måste du även betala därefter. Är du sugen på att själv måla om och få en färgförändring för en mindre peng? Om du inte gjort det tidigare så finns det tips att få för att lättare lyckas.

Hur mycket jobb som krävs för att måla om väggarna där hemma beror till stor del på hur mycket grundarbete som behöver göras. Grundarbetet är inte det roligaste arbetet, och det tar ofta längre tid än man räknar med, men det är väldigt viktigt för slutresultatet. När du väl har målat vill du kunna njuta av en vacker väggfärg i din personliga stil en lång tid framöver, så välj en väggfärg av bra kvalitet.

Grundarbetet är viktigt

Grundarbetet är väldigt viktigt då troligtvis inga väggar håller sig helt ifrån tavelhål, slitage och liknande. Därför är det viktigt att inte slarva med grundarbetet oavsett om det är en målad eller tapetserad vägg som ska målas, så att resultatet blir så bra som möjligt. Till grundarbetet slipper du troligtvis inte undan att åtgärda gamla skruvar, spackla och slipa, så börja med att se över vad som behöver fixas innan du ger dig ut för att inhandla det som krävs för ett bra grundarbete. Ibland kan väggarna vara i dåligt skick och ge ett ojämnt underlag, och i vissa fall kan reparationstapeter vara behövligt för att kunna få en tillräckligt bra grund för att måla väggarna med gott resultat.

Att tänka på när du väljer färg

Det kan vara svårt att tänka sig hur en färg kommer bli på väggarna i ett rum. Eftersom väggarna inte brukar målas speciellt ofta, kan det vara klokt att välja en färg du vet att du gillat en längre tid. Trendkulörer kommer och går, och vill du följa trenderna kan det vara en idé att använda dem som accentfärger på inredningsdetaljer, textilier och dylikt. Då kanske du snarare väljer en väggfärg du vet att du kommer trivas med en lång tid framöver, och som passar till de flesta färger du kan tänkas vilja inreda med framöver. För att bli mer säker på att du väljer rätt färg, kan du välja en leverantör som säljer färgprover som du kan sätta på väggen och få en tydligare bild av hur det skulle se ut. Det är dock inte bara väggfärgens kulör som ska väljas, utan även hur glansig eller matt färgen ska vara.

Där väggar och tak möts

Att få det snyggt där väggar och tak möts behöver inte vara så svårt som det kan verka, och är det svårt att få det jämnt kan snygga taklister vara ett bra sätt att dölja brytningen på. Om du inte vill ha lister, är det lättare att få en snygg linje om du har ett jämnt underlag och inte strukturtapet eller liknande. För att öka chanserna för en snygg linje, kan det vara en bra idé att inte måla hela vägen upp till taket, utan att på något vis markera några centimeter nedanför taket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *