Ofta när man målar om väggar eller tapetserar om så är det lätt hänt att man glömmer innertaket. Allt fler vill måla om innertaket i en snygg och rolig färg, antingen för att skapa rymd eller för att liva upp rummet ifråga. Det finns massor du kan göra för att ändra stämning i ett rum, enbart genom att måla taket. Testa en enda färg eller ”go wild” och måla innertaket med egna idéer.

Vilka färger gör vad?

En ljusare färg skapar rymd och en mörkare färg gör rummet mindre men också mysigare. Hos villatakspecialisten.se/ är man främst specialister på yttertak men det är samtidigt väldigt viktigt att ha koll på yttertaket om du ska måla om innertak, speciellt om du har hus eller villa. Ett dåligt yttertak kan göra så att innertaket också påverkas. Så om du bara målar om innertaket och behåller ditt yttertak i dåligt skick så kan det yttre taket orsaka mögelskador eller liknande på innertaket när det väl är ommålat.

Börja med att lägga nytt tak

Anlita först och främst villatakspecialisten.se/ för att lägga ett helt nytt tak. Se över alla delar som takpapp och stuprännor med mera. Ibland behöver du inte lägga om hela taket utan enbart titta efter vilka delar som behöver renoveras och ses över. Om du anlitar villatakspecialisten.se/] får du ett bra pris på din takläggning och erfarna takläggare som vet vad de gör.

Färgglans på innertak

När du målar innertak är det viktigt att du inte bara tar någon färg och börjar att måla; för det första måste du kolla vilken färg som har använts innan till taket. Du ska nämligen använda samma typ av färg, annars är det lätt hänt att färgen ovanpå sedan börjar att flagna eller att det ser allmänt fult ut.

När du sedan vet vilken typ av färg som används ska du tänka på vilken färgglans du vill ha. Ett innertak brukar ha en viss glans, för matt takfärg gör att ljusreflexerna från andra ljuskällor ser lite konstiga ut. Om glansvärdet är högre så blir ljuset reflekterat på ett finare sätt. De flesta brukar använda upp till 2 eller 3 i glansvärde men du kan gå ännu högre om du vill.

Vilka verktyg behöver du?

Förarbetet när du ska måla om innertaket är inte att förbise. Du ska inte bara måla dit ny färg, tänk på att skala bort gamla färgrester och spackla eventuella hål och ojämnheter först. Köp verktyg som skrapa och sandpapperskloss med sandpapper och sätt igång! När du har spacklat måste du slipa ner de ojämnheter som uppkommer med spacklet innan du målar. Borsta bort gammalt damm och smuts och tvätta sedan noggrant med målartvätt. Det är det sista steget innan du sätter färg på penseln eller rollern och börjar måla. Glöm naturligtvis heller inte att tejpa skarvar och stuckaturer och liknande så det inte kommer fläckar eller färg där det inte ska finnas någon.

Det är kul att måla innertak men du kan bli rätt trött i armarna efter ett tag. Gör det gärna tillsammans med någon så blir hela processen roligare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *