Målare Umeå

Med över 125 000 invånare i Umeå kommun är det inte oväntat att det finns ett flertal måleriföretag. En del har specialiserat sig främst på fasadmålningar och andra större utomhusprojekt medan andra har mer detaljerade jobb. Bor du i Umeå och söker efter en målare kommer du snart se att det finns en rad företag att kontakta. Utnyttja fördelen med att bo i en större stad och ta alltid in offerter från flera av dessa företag.

Här går vi igenom vad du kan tänka på när du väljer vilket företag som ska få utföra ditt målerijobb, hur du kan pressa priset och vilka tjänster de erbjuder.

Att välja målare

Då det finns flera olika målare att välja på i Umeå är det mycket vanligt att du kontaktar flera av dessa för att jämföra priserna. Det är också en mycket bra början. Men det finns även andra punkter att tänka på och jämföra.

  • Medlem i branschorganisation

Att kontrollera om ett företag är medlem i en branschorganisation är mycket enkelt. I detta fall gäller det främst Målariföretagen i Sverige. Att vara medlem innebär att man ska följa Måleriföretagens stadgar och etiska regler. Det blir därmed en viss säkerhetsgaranti även om ett medlemskap aldrig 100% kan garantera att det är ett seriöst företag. Det är även på dess hemsida som man kan kontrollera om den målare man tänkt anlita för arbete är medlem.

  • MVK-auktorisation vid våtrum

En sak som skiljer de olika måleriföretagen åt i Umeå är kompetens och auktorisation. Ett exempel är MVK-auktorisation vilket är ett krav om arbetet ska utföras i våtrum. Det innebär därmed att målaren har rätt kompetens att arbeta i våtrum och därmed skapa den fukttäta yta som krävs.

  • Garanti

Hur lång garanti ges på det jobb som utförs? Se till att detta även tydligt framgår i det avtal som skrivs så att inte några missuppfattningar uppstår i frågan. Att köpa en tjänst från en målare som är ansluten till Måleriföretagen ger även en extra garanti.

Vad kostar det?

Vad kostar det att få en vägg målad, sovrummet tapetserat eller trappen i gladare färger? Även om flera målare som primärt vänder sig mot kunder i Umeå nämner timpris på sina hemsidor så säger detta egentligen inget alls.

En målare som behöver 10 timmar och tar 500 kr timmen för att utföra ett arbete är ju lika ”dyr” som den som behöver 5 timmar men tar 1000 kr i timmen. Du som kund kan alltså inte jämföra timpriset utan måste ta in en skriftlig offert från de olika målarna som vill utföra jobbet.

ROT-avdrag

Vid de allra flesta måleriuppdrag kan ROT-avdraget användas. Detta så länge som arbetet utförs i hemmet eller i en förälders hem. I korthet innebär det att 30% av arbetskostnaden minskas och detta upp till 50 000 kr över ett år.

Kom däremot ihåg att ROT och RUT dras från samma pott. Har du exempelvis beställt hemstädning eller flyttstädning under året har du mindre kvar på avdraget att använda till måleriarbetet. Samtidigt är det vanligt att två vuxna är skrivna på samma adress vilket innebär att avdraget kan läggas på ena eller andra personen, eller delas upp på bägge.

Vad kan du få hjälp med?

Om du behöver få ett par ytterväggar målade är det självklara valet att kontakta en målare. Men det är ett yrke som generellt erbjuder fler tjänster.

  • Tapetsering

Vill du tapetsera om ett eller flera rum? Även i detta fall är det målaren du ska kontakta. Tapetsering brukar ofta innebära flera målningstjänster så som takmålning och målning av lister.

  • Väggmålningar

Väggmålningar hittas främst i flerfamiljshus där bostadsrättsföreningen har beslutat att skapa en trevligare känsla i trapphuset. Istället för en enfärgad vägg anlitas företag som specialiserade på så kallade trappmålningar eller väggmålningar. Ett uppskattat inslag av de som bor i bostäderna då trappuppgången får betydligt mera liv.

  • Hitta kompletta lösningar

Ett flertal målare i Umeå presenterar sin verksamhet med att man har ”kompletta lösningar” till kunden. En person som kontaktar företaget kanske behöver hjälp med att måla om ett par dörrar. Men de kan i sin tur vara sneda och i behov av renovering på plats. I detta fall kommer målaren att kontakta en snickare som gör förarbetet innan sedan målningen genomförs. Det är enbart ett exempel men visar på hur kompletta lösningar hittas på de problem som kunden har.

  • Fönsterrenovering

Fönsterrenovering innebär främst jobb som en målare hanterar. Detta genom att skrapa, kitta och måla. Är det större renoveringar som behövs sker arbetet i samarbete med glasmästare och i vissa fall snickare.

Hitta bästa priset

  • Vad kan du göra själv?

Vill du pressa priset är första frågan du behöver ställa ”Vad kan jag göra själv?”. Kanske har du svårigheter att nå på vissa ställen eller tycker det är obehagligt att klättra högt på stegar – då är det bättre att låta en målare arbeta på dessa ställen. Men kan du kanske själv måla stora släta väggar? Kan du tänka dig montera ner fönstren och måla dessa separat? Självklart är det bekvämast att få all hjälp men det innebär ju självklart att även priset blir högre.

  • Jämför flera målare

När du bestämt dig för vad du vill ha hjälp med är nästa steg att ta in offerter från ett par målare i Umeå. Dessa hittas enkelt via Google, Hitta.se eller via lokala företagsregister. Genom att få in prisförslag går det snabbt och smidigt att hitta de bättre prisnivåerna. Om du inte känner dig nöjd med de offerter du får in kan du kontakta målare i andra städer än Umeå (men ändå relativt nära). Är det större jobb kan flera företagare tänka sig åka längre sträckor för att kunna genomföra jobbet.

Men kom ihåg att det inte bara är priset som är avgörande. Kontrollera alltid att företaget har försäkring, har goda referenser och inte finns med på den lista som Råd & Rön gör över företag som inte följer Konsumentombudsmannens råd.

Förberedelser

Välj färg

Det du främst behöver göra i förväg är att välja vilken kulör som ska användas vid målning. Inspiration kan hittas på internet, hos återförsäljare och i inredningsmagasin. Ta dig tid och ta inspiration från flera håll. Allt för många tänker smalt och tar liknande färg som man alltid har haft.

Känner du dig osäker? Sök upp en färgbutik i Umeå och besök dem för att få färgprover. Det är små burkar som kan användas för att måla ungefär en kvadratmeter. Köp även ett par billiga penslar och testmåla med de olika kulörerna för att se resultatet. Välj däremot ställen som inte är starkt exponerande när du testar dig fram.

Skydda

Det första målaren kommer att göra på plats är att lägga ut skyddspapper eller annat skyddsmaterial. Men det brukar enbart ske i det rum som ska målas. Men kom ihåg att de jobbar med ytterskorna på vilket innebär att grus och smuts lätt dras in. Det kan därmed vara smart att lägga ut skyddspapper från hallen och fram till toalett och det rum där ommålningen ska ske.