Målare Norrköping

Är det dags att måla om villan i Norrköping? Kanske behöver du en målare för att måla om ett rum eller rent av hela lägenheten? Det finns en del saker som det är bra att tänka på när du ska måla om. Här kommer några konkreta tips om du ska anlita en målare i Norrköping.

Lätt att hitta målare i Norrköping

Det är inte särskilt svårt att hitta en målare i Norrköping. Det finns nämligen mellan 50 och 60 olika företag som är registrerade som målare i Norrköping med omnejd. Det kan alltså snarare bli svårt att välja bland alla de målare som finns.

Målarna finns utspridda över större delen av Norrköping, men det finns särskilt många målare i stadens södra delar och ut mot Norrköpings flygplats. Egentligen spelar det inte så stor roll var i Norrköping din målare är eftersom de kommer hem till dig med sin tjänstebil. Samtidigt kan det vara bra att inte anlita en målare som ligger långt bort eftersom transportkostnaden då kan bli onödigt stor.

Målare i Norrköping

Måla själv eller låta ett proffs göra jobbet?

En av de vanligaste frågorna när det är dags att måla om i Norrköping är – ska ja måla själv eller leja bort jobbet åt en målare? Det är inte alla jobb i huset eller lägenheten man kan eller får utföra själv, men nästan vem som helst kan måla.

Varför ska man då anlita ett proffs? Många underskattar hur mycket tid det tar att måla om. Att måla om ett litet rum kan vara nog så tidskrävande. Om hela lägenheten behöver målas om eller om villans fasad behöver fräschas upp handlar det om ett ganska omfattande projekt. De flesta har inte den tid som krävs för att själv måla om. En professionell målare har den erfarenhet och rutin som krävs för att göra ett gott arbete och klarar av uppgiften på mycket kortare tid än de flesta av oss.

Något som man lätt glömmer bort är att det är relativt billigt att anlita en målare i Norrköping och på andra ställen i Sverige. Det beror på att du får dra av 30 procent av arbetskostnaden tack vare ROT-avdraget. Om du räknar på det hela kanske det inte känns särskilt lönt att måla om på egen hand. Annat är det förstås om du är praktiskt lagd och tycker om att måla.

Begär offert på målare i Norrköping

För att få ett bra erbjudande från olika målare i Norrköping behöver du fundera på vilken typ av målarinsats du behöver. Ofta kan man få ett mycket bättre pris per kvadratmeter för större arbeten. Om du väljer att måla om två rum istället för ett kan det hända att du får ett bättre pris hos vissa målare.

Målarjobbet påverkas av årstiderna. På sommaren är det många som anlitar en målare för att måla om fasaden. På vintern är det givetvis målning inomhus som gäller.

Det finns stor variation i hur komplexa olika målarjobb kan vara. Några faktorer som påverkar tidsåtgången, vilken typ av arbetsinsats som krävs och därmed även priset är:

 • Är det inomhus eller utomhus?
 • Vilket underlag är det?
 • Behövs slipning?
 • Behövs omfattande spackling?
 • Hur många kvadratmeter är det?
 • Vilken typ av målning handlar det om? Olika exempel är innervägg, tak, golv, fasad, dekorationsmålning och så vidare.

Så mycket kostar en målare i Norrköping

För de flesta målarjobb utgör arbetskostnaden större delen av kostnaden. Du kan räkna med att en målare i Norrköping kostar 300 – 500 kronor per timme. Tack vare ROT-avdraget minskar timkostnaden med 30 procent. Den verkliga timkostnaden för en målare i Norrköping är därför 210 – 350 kronor. En del målare föredrar att fakturera ett pris per kvadratmeter istället för per timme.

Materialkostnaden består i huvudsak av den färg som behövs. Dessutom behövs bland annat spackel för underarbetet. Det är svårt att ge en exakt siffra på hur mycket materialet kostar eftersom det beror på vilken färg du väljer och hur mycket färg som går åt (beror bland annat på hur mycket färg ytan absorberar). Som ett riktmärke kan man ändå säga att materialkostnaden för ett normalstort rum brukar landa på runt 3 000 till 4 000 kronor.

Spar 30 procent av arbetskostnaden med ROT-avdraget

Hitta målare i NorrköpingTänk på att du får dra av 30 procent av arbetskostnaden för din målare i Norrköping. Eftersom arbetskostnaden utgör den större delen av kostnaden för att måla om innebär det en stor besparing.

Du behöver inte själv göra något för att få ROT-avdraget. Målaren kommer att göra avdraget på fakturan och du behöver därför inte ligga ute med pengarna. Samtidigt får Skatteverket in uppgiften så att den dyker upp vid nästa deklaration. Du kan när som helst logga in hos Skatteverket och kontrollera hur mycket ROT-avdrag du har kvar att utnyttja.

Tänk på att ROT-avdraget och RUT-avdraget delar på samma pott om 50 000 kronor per år. Det kan även vara bra att känna till att dessa avdrag räknas per person. Flera (myndiga) personer som bor i ett och samma hushåll får alltså tillsammans använda mycket mer ROT-avdrag.

För att få göra ett ROT-avdrag måste din målare i Norrköping vara godkänd för F-skatt. ROT-avdraget gäller inte om släktingar utför jobbet.

Checklista för när du ska måla om i Norrköping

 • Vad behöver du? Det första du bör fundera över är vilken typ av insats som behövs. Är det utomhus eller inomhus? Hur stor yta rör det sig om? Behöver du hjälp med en relativt enkel ommålning av väggar och tak i ett rum? Eller handlar det kanske om dekorationsmålning? Skriv gärna ner vilken typ av målning som du behöver hjälp med. Då ökar chansen att du får en offert som motsvarar dina behov.
 • Jämför målare i Norrköping: Det är inte en enorm skillnad i pris mellan olika målare i Norrköping, men varför slänga bort pengarna? Dessutom kan det hända att målare uppskattar tidsåtgången olika. Begär därför in offerter från flera olika målare. Skicka dem din lista på önskemål och vänta tills du har fått in ett antal offerter. Offerterna bör vara specificerade i detalj så att du ser vad som ingår. Du behöver även ta reda på när jobbet kan börja och hur lång tid det beräknas ta.
 • Kontrollfrågor: Innan du går vidare och väljer en målare i Norrköping bör du ställa ett antal kontrollfrågor. Är målaren godkänd för F-skatt? Finns referenser? Vad har målaren för erfarenhet? Behärskar målaren de tekniker som krävs för just ditt uppdrag? Räkna med att få betala mer för ett mer avancerat uppdrag.
 • Ha inte bråttom: Målaryrket är arbetsintensivt. Under perioder då målare är fullbokade kan priserna gå upp. Om du inte har bråttom kan du undersöka om du kan komma ner lite i pris genom att boka in ommålningen till en period då målaren har färre bokningar.
 • Skriv avtal: Se till att alltid ha ett skriftligt avtal som i detalj anger vad din målare i Norrköping ska utföra. Då minskar risken för tvist och missförstånd.
 • Glöm inte ROT-avdraget: Även om du själv inte behöver göra något för att får ROT-avdraget kan det vara bra att kontrollera att du har ROT-avdrag kvar att utnyttja.

Besiktning? Om du beställer ett större uppdrag, till exempel för att måla om fasaden eller hela lägenheten kan det vara en god idé att anlita en besiktningsman. På så vis kan du få intyg på hur arbetet utförts. Om det är något som inte är helt rätt kan du med hjälp av besiktningsprotokollet lättare göra en reklamation.