Målare Linköping

I Linköping finns tiotals målare. Många är baserade i stadens centrala delar, men det finns även ett antal aktörer runtomkring staden. De erbjuder tjänster som fasadmålning och ommålning inomhus, men många firmor har även personal som är utbildad för till exempel våtrumsmålning och målning med epoxifärg.

Målare lägger ned stor del av tiden på förarbete

Förarbete är A och O för goda resultat, och det gäller såväl målning av fasad som innerväggar. Särskilt viktigt är det kanske när det gäller fasadmålningar, och många målare kan skriva under på att den absoluta majoriteten av arbetstiden bör gå till att förbereda för målningen, snarare än själva målandet.

 Är underlaget av trä, till exempel, behöver knastar spacklas igen och ådring slipas ned av målaren. Om inte, kommer de att framhävas när målaren stryker på ny färg. Yta som redan är målad har ofta ojämnheter, som uppstått när den gamla färgen flagnat. Dessa måste fyllas igen. En del av arbetet är normalt också att spackla igen hål i putsen.

Målare – Expertis inom färg

Att välja rätt färg är en konst. Precis som övriga delar av ett målningsarbete behöver kulörvalet vara föremål för planering. Är man osäker gör man bäst i att samråda med målaren eller en färghandlare, innan man låter arbetet påbörjas.

För lekmän finns ett antal vanliga förekommande fallgropar man kan gå i, och det är svårare än många tror att välja färg. Till exempel är det inte ovanligt att man saknar respekt för vitt, som finns i gråaktiga, beigeaktiga, gröna och en uppsjö av olika nyanser. En målare är expert på att identifiera och ta fram rätt kulörer i enlighet med kundens preferenser.

De flesta typer av färger har tre viktiga beståndsdelar gemensamt:

  • Pigment
  • Bindemedel
  • Lösningsmedel.

Om det inte finns något pigment, så är det en tålig och genomskinlig lack. Det är pigmenten som ger färgen dess kulör, och även det som gör att färgen får täckande egenskaper. De täckande egenskaperna gör att det blir lättare att få ett jämnt och fint resultat, eftersom det i viss mån till exempel kan dölja ådringen om det målas på trä.

Vad gäller val av kulör handlar mycket om magkänsla och preferenser, men ofta behöver preferenserna förklaras för en fackman, som kan välja precis rätt nyans och färgtyp. Samtidigt finns det regler att förhålla sig till. Är det en fasadmålning, kan du inte låta målaren stryka på vilken färg som helst.

Normalt krävs inget bygglov för att ändra färgen på fasaden, men det kan till exempel finnas en detaljplan som gör gällande att ett bygglov ändå krävs. Vidare bör det tas i beaktande att byggnadens karaktär inte bör ändras alltför mycket, utan att tala med byggnadsnämnden först.

Grundprincipen är att din husfärg inte bara berör dig – eftersom det också är en del av andras utsikt. Centrala delarna av Linköping är tätbebyggt, och är ganska reglerat. En bit utanför staden är det lite friare.

Säkerheten för målare

Vid målning finns det en rad olika säkerhetsrisker att ta hänsyn till. Det man kan kanske först tänker på är arbete på hög höjd, som omfattas av en rad regler och bestämmelser. Vidare är det ett arbete som ofta innebär att man arbetar i obekväma positioner med ganska repetitiva arbetsmoment, vilket inte är optimalt för ergonomin. Viktigt för målare är därför att variera mellan olika arbetsuppgifter om man ska jobba med det under en längre period.

Det finns också risker med själva färgen. En del kan till exempel vara farliga att andas in, eller innebära risker för kontaktallergi. I tätningsmedel och lim (som är en del av en målares vardag) förekommer också härdplaster, som inte är särskilt hälsosamt.

Den som arbetar som målare ska ha tillgång till viss skyddsutrustning. Fackförbund och arbetsgivare har kommit fram till att bland annat knäskydd, skyddskräm, rengöringsmedel och filter mot damm och kemikalier är delar av den personliga skyddsutrustningen när man jobbar med måleri.

ROT-avdrag för måleriarbeten

När du anlitar en målare har du rätt att göra ROT-avdrag, vilket innebär att arbetskostnaden subventioneras med 30 procent upp till 50 000 kronor per år. Statistik från Skatteverket visar att boende i Linköping är ganska flitiga brukare av avdraget, men dock inte i närheten lika flitiga som Danderyd, Lidingö och ett antal andra kranskommuner kring Stockholm.

Bor du i ett eget hus har du rätt att få avdrag för såväl utvändiga som invändiga arbeten. Om du bor i en bostadsrätt kan du däremot inte låta fasaden målas om till subventionerat pris. ROT-avdraget gäller då alltså enbart för invändig målning.

Avdraget görs omedelbart på fakturan. Du som anlitar en målare i Linköping behöver således inte kontakta Skatteverket själv och göra diverse pappersarbete. Regelverket kring avdraget förändras hela tiden, och nytt är bland annat att betalningarna måste göras elektroniskt, så att de kan spåras.

Tidigare gällde att 50 procent av arbetskostnaden subventionerades, istället för 30 procent, som det sänktes till år 2016. Det här ledde till att boende i Linköping och andra städer i landet passade på att köpa hantverkartjänster innan det sänktes.

När du tittar på offerter bör det alltid anges om priset är före eller efter ROT. Om det är oklart, bör du fråga firman. Tänk också på att det krävs en månadsinkomst på ungefär 26 000 kronor för att göra maxavdraget på 50 000 kronor, på ett år. För mindre arbeten räcker det dock med en avsevärt lägre inkomst.

Tjänster som målare i Linköping erbjuder

Förutom att måla, så erbjuder målerifirmor normalt ett antal ytterligare tjänster. När vi tittar på olika målare i Linköping, ser vi att tjänsteutbudet varierar lite. De flesta har dock följande tjänster gemensamt med varandra:

  • Tapetsering. Tapetsering utförs ofta åt kunder som har flyttat in i en ny bostad, eller som gör en renovering. Inte sällan är det en del av ett större arbete, där vissa väggar ska målas, och vissa ska tapetseras. Precis som med målning kan god erfarenhet och kunskap göra stor skillnad för hur slutresultatet blir.
  • Fönsterrenovering. Flera målare i Linköping erbjuder fönsterrenovering som tjänst, men det är dock långtifrån alla som gör det. Fönsterrenoveringar ställer ganska höga krav på hantverksskicklighet och de finns i många olika material och konstruktioner. Dessutom är det svenska klimatet ganska hårt med sin kyla, ibland starka vindar och höga nivå av fukt.

    En del i en god fönsterrenovering är att målningen blir välgjord, och i samma kulör som fasaden. Många gånger är det bra investering. Åtminstone om det går att laga fönstren. Kostnaden för en fönsterrenovering är normalt betydligt lägre än att köpa nya fönster helt och hållet. Dessutom är det skonsammare mot planeten.