Målare Jönköping

Behöver du en målare i Jönköping? Vilka tjänster erbjuder de, och vad ska man tänka på när man anlitar dem? Vilka förväntningar finns på det dig som kund, och vilka förväntningar kan du ha på målaren?

I den här texten hittar du information kring vad du, som boende i Jönköping, kan tänka på när du ska anlita en målare.

 Att välja målare

Jönköping är en ganska stor stad, och således finns det ett antal olika målare att välja mellan. När det kommer till att välja målare finns det ett antal olika faktorer att överväga. Till exempel:

  • Pris. Visst, man bör inte välja målare enbart baserat på priset. Men likväl är det en faktor som spelar in, tillsammans med erfarenhet, kunskap och bemötande, till exempel. En målare med mycket låg timkostnad kan nästan vara en varningsflagga, särskilt om det sker i kombination med att enbart kontant betalning accepteras. Titta efter någon med rimliga priser. Att de är rimliga kan du kontrollera genom att ta in flera offerter, och se vilken nivå det är som gäller.
  • Rykte och referenser. För målare och andra hantverkare är ryktet mycket viktigt. Börja att titta på hemsidan, där omdömen brukar publiceras, kanske tillsammans med bilder på något arbete som de har utfört i Jönköping. Titta även på sociala medier och hemsidor som Trustpilot, för att se hur nöjda målarens kunder brukar bli. Tänk på att ett mycket litet underlag av omdömen och kommentarer kanske inte är något att dra alltför stora växlar på. Ett fåtal kommentarer är betydligt enklare att manipulera, till exempel av en konkurrerande målare i Jönköping, som vill få sig ett försprång.
  • Ta in flera offerter. Som nämnt under ”Pris”, så är det bra att ta in flera offerter. Det här gäller inte bara när du anlitar målare, utan även när du behöver en elektriker, rörmokare eller snickare, till exempel. Fördelarna är flera, men framförallt så ser du vilket pris som är rimligt att betala. Det är en enkel ”försäkring”, som skyddar dig mot enstaka oseriösa aktörer som antingen vill ta ett alldeles för högt pris, eller som kanske tar ett misstänkt lågt pris.

Något som är bra att ha i åtanke, speciellt när du tar in flera offerter, är att lämna en så tydlig uppdragsbeskrivning som möjligt. I ett första skede är det bra att vara så detaljerad som möjligt när du ber om prisuppgift, så att du lämnar så lite rum som möjligt för målarna att göra antaganden om arbetet. Dessa antaganden kan skilja sig åt, vilket kan leda till att offerterna lämnas på olika förutsättningar. Att jämföra dem då blir inte särskilt meningsfullt.

Att välja färg och nyans

Att välja färg är något som ofta gör tillsammans med målare eller färghandlare, även om det givetvis inte måste vara så. Ska man välja en helt ny kulör kan det kännas tryggt att samråda med en fackman, med tanke på hur många olika nyanser det finns. Vitt är inte bara vitt, och rött är inte bara rött.

Om du får ett litet färgprov av din målare eller färghandlare, är det bra att känna till att kulören alltid upplevs skarpare och mer intensiv när den målas på en större yta. Således är det ofta bra att välja en nyans som känns något mer dämpad än vad du först att tänkt dig. Det bästa är om du låter målaren provmåla en bit av fasaden, så att du kan titta på resultatet och se om du är nöjd. På så vis kan du vara säker på att kulören faktiskt blir så som du har tänkt dig.

  • Svart, vit och grå färg. Svarta hus är ganska ovanligt i Jönköping och i Sverige. Det finns ingen direkt tradition av att måla hus så mörkt, och dessutom har det tidigare varit svårt att ta fram svarta färger som håller över en längre tid. Desto vanligare är det med vita och gråa fasader. Tänk på att riktigt mörka färger drar åt sig värmen, vilket i sin tur leder till att fasaden slits fortare.
  • Gult. Ska man måla gult bör man samråda med målaren ordentligt först. Väljer man en kulör som drar lite för mycket åt grönt, finns en risk att det ser lite smutsigt ut. En klargul kulör, å andra sidan, kan nästan se lite plastig ut. Många är överens om att en gul nyans som drar lite mot rött är det allra bästa.
  • Grönt och blått. Ofta när man målar en fasad i grönt, så väljer man en nyans som drar lite mot gult. Så ser det nämligen ofta ut i naturen. En gräsmatta har mer gult i sig än vad många kan tro. Blå är en ganska ovanlig kulör att måla fasaden med. Din målare skulle nog rekommendera en gråblå kulör för att få en mjuk och ganska diskret blå färg.
  • Rött. Precis som med andra färger är det viktigt att välja än något mer dämpad nyans än vad färgprovet visar. Fenomenet att färgen upplevs betydligt mer intensiv när den målas på stora ytor, kan särskilt appliceras på röda nyanser. Röd är en klassisk färg att måla hus med, och helt enkelt ett säkert kort att välja.

Att välja att göra jobbet själv – eller inte

Det finns givetvis för- och nackdelar med att anlita en målare för uppgiften. Fördelar är att du kan känna dig trygg med att jobbet blir bra gjort, och att du har en naturlig person att bolla idéer kring kulörer med, till exempel. En annan fördel är givetvis att du kan spendera tid på det du vill, istället för att måla huset. Kanske stannar du hellre lite extra på jobbet? Det, i kombination med ROT-avdraget, kan göra att ommålningen i sådana fall inte blir alltför tärande för plånboken.

Den stora nackdelen med att anlita en målare är trots allt ändå att det kostar. Sedan finns också risken att man träffar på en oseriös målare. Risken finns givetvis inte bara i Jönköping, utan i så gott som alla större städer. Det finns dock saker man kan göra för att minimera risken att bli drabbad. Om du söker på ”målare Jönköping” på nätet, bör du inte bara ta den första bästa. Se till att göra efterforskningar kring flera olika firmor innan du bestämmer dig.