Målare Helsingborg

Det finns en hel del praktiska saker att tänka på när det är dags att måla om villan, lägenheten eller ett rum i Helsingborg. Vi har sammanställt en liten guide som kan vara bra att ha till hands när du letar en målare i Helsingborg.

Att hitta en målare i Helsingborg

Det finns gott om målare i Helsingborg. Det är positivt för dig som vill måla om eftersom det innebär att du kan begära in en offert från flera olika målerifirmor. På så sätt kan du kanske få ner priset på arbetskostnaden. Det finns målare i alla delar av staden och även i Helsingborgs utkanter.

Målaren kommer hem till dig med sin tjänstebil så det spelar egentligen inte så stor roll från vilken del av Helsingborg målaren kommer. Om du anlitar en målare som ligger långt bort kan det dock tillkomma onödiga resekostnader.

Målare i Helsingborg

Anlita en målare eller måla själv?

Nästan vem som helst kan måla om ett rum eller en lägenhet. Att måla om fasaden är mer mödosamt och invecklat men även det går att lösa på egen hand. Frågan som du bör ställa dig när du ska måla om i Helsingborg är inte främst om du klarar av det utan om det är värt det.

När du anlitar en målare i Helsingborg är det en fackman som utför arbetet. En målare har god rutin och vet vad som krävs. Det krävs mycket tid att måla om och det kan vara svårt att få det gjort när man är upptagen med jobb och andra åtaganden. Visste du till exempel att man kan behöva lägga upp till 80 procent av arbetsinsatsen på underarbeten, som till exempel spackling?

Dessutom är det relativt billigt att anlita en målare tack vare ROT-avdraget. Det är en annan sak om du är händig och tycker att det är roligt att måla. Då kanske du lika gärna kan måla om själv.

Olika slags målarjobb

När du ska anlita en målare i Helsingborg är den första frågan om det rör sig om målning utomhus eller inomhus. På grund av vädret brukar målning utomhus ske under sommarhalvåret. Om du ska måla om inomhus kan det vara lättare att hitta en tillgänglig målare under vinterhalvåret.

Tänk på att… de flesta målare även erbjuder tapetsering. Vissa målare specialiserar sig på dekoration och marmorering.

Hur mycket jobb som behöver göras beror bland annat på:

 • Vad är det för typ av underlag? T.ex. sten, trä, gips eller tapet.
 • I vilket skick är underlaget? Hur mycket förarbete krävs?
 • Behöver underlaget slipas?
 • Antal kvadratmeter
 • Hur komplex är ytan? Ett staket tar till exempel mycket längre tid att måla per kvadratmeter än en vägg.

Kostnad för målare Helsingborg

När du anlitar en målare i Helsingborg, eller var som helst egentligen, är det arbetskostnaden som utgör merparten av priset. En målare i Helsingborg brukar kosta mellan 300 och 500 kronor per timme. Priset varierar beroende på målerifirma, typ av jobb och hur stor erfarenhet målaren har. Priset beror också på hur mycket förarbeten som behövs. Vissa målare offererar arbetskostnaden per kvadrat istället för per timme. Kom ihåg att du får 30 procent i avdrag på alla arbetskostnader genom ROT-avdraget (se nedan).

Förutom målarfärg är det främst spackel som behövs i form av material. Målaren använder givetvis penslar och rollers som på något vis räknas in i materialpriset. I runda svängar kan man räkna med att materialkostnaden för ett normalstort rum går på cirka 3 000-4 000 kronor beroende på ytans storlek, typ av yta och hur mycket spackel som behövs.

30 procent lägre pris med ROT-avdraget

Renovera i HelsingborgTack vare ROT-avdraget får du 30 procent lägre kostnad för arbetskostnaden direkt på fakturan när du ska måla om huset eller ett rum i Helsingborg. Eftersom arbetskostnaden vanligtvis är den större delen av kostnaden för att måla om innebär det en rejäl rabatt på hela priset.

När du anlitar en målare i Helsingborg kommer ROT-avdraget att vara specificerat direkt på fakturan. När det är dags att betala är ROT-avdraget redan avdraget på beloppet. Målaren skickar uppgiften till Skatteverket.

Du kan själv kontrollera på dina sidor hos Skatteverket hur mycket ROT-avdrag du har kvar att utnyttja. Tänk på att RUT-avdraget (för hushållsnära tjänster) delar potten på 50 000 kronor med ROT-avdraget. Varje myndig person i ett hushåll har rätt att göra ROT-/RUT-avdrag. För ett par gäller alltså att man kan göra sammanlagt upp till 100 000 kronor i avdrag för arbetskostnaden för en målare i Helsingborg, varje år. Man får inte göra ROT-avdrag för målarens resekostnader eller för materialkostnader.

Tänk på detta när du anlitar en målare i Helsingborg

 • Fundera på vad du behöver: Innan du kontaktar en målare i Helsingborg bör du göra klart för dig själv vad det är du egentligen behöver. Med en klar bild av jobbet kan du göra en tydligare förfrågan, vilket ökar chansen att målarens offert blir rättvisande. Tänk i termer av utomhus/inomhus, antal kvadratmeter, typ av yta (vägg, golv, tak), material och så vidare.
 • Fråga flera målare i Helsingborg: Nöj dig inte med en prisuppgift. Begär offert från flera målare i Helsingborg. Jämför priset, vad som ingår, när jobbet kan börja och när det blir klart. Tänk på att för vissa typer av målning krävs certifiering, till exempel för våtrumsmålning.
 • Ställ kontrollfrågor: Är målaren godkänd för F-skatt? Finns det några referenser i Helsingborg eller på annan ort? Har målaren erfarenhet av den typ av jobb som du behöver hjälp med? Ju dyrare målare desto mer kan du kräva.
 • Stressa inte: Om du kan vara flexibel med startdatumet finns det goda chanser att du kan hitta en målerifirma i Helsingborg som kan erbjuda ett lägre pris. Dessutom är det bra om den målare som du anlitar inte är allt för stressad. Du vill ju att jobbet ska bli så bra som möjligt!
 • Avtal: Genom att skriva ett avtal med din målare i Helsingborg minskar du risken för att det uppstår några missförstånd. Då vet både du och målaren vad som förväntas av arbetet och vad det kommer att kosta.
 • ROT-avdrag: Kontrollera på dina sidor hos Skatteverket att du har tillräckligt med RUT-avdrag kvar att utnyttja.
 • Begär eventuellt en besiktning: Vid större måleriarbeten kan det vara värt att betala för en besiktning av lägenheten eller villan. Då får du reda på om det jobb som din målare Helsingborg har utfört håller måttet. Om besiktningsmannen har något att anmärka på kan du hänvisa till avtalet och be målaren att åtgärda misstaget.