Allt om målare – För dig i Borås

Vad bör du tänka på när målare anlitas? Var kan du utbilda dig till målare? Vilket fackförbund bör du med i om du jobbar inom branschen?

Här har vi samlat information kring måleriyrket och presenterar vad du som bor i Borås kan tänka på utifrån flera olika aspekter.

Allt om målare – För dig i Borås

Vill du anlita målare?

Ska fasaden målas om eller flera rum få nya tapeter? Du kan både kontakta byggföretag som erbjuder totalentreprenad på större arbeten samt be om offert från flera målare i Borås för att enkelt jämföra de priser som erbjuds.

Är det enbart måleriarbete som behöver utföras bör du beskriva arbetet tydligt och be om offert från målare. Är det istället ett arbete som kräver flera hantverksyrken (köksrenovering, badrumsrenovering m.m.) finns fördel att istället kontakta ett byggföretag som därmed tar hela ansvaret för hela projektet.

 • Välja kulör

I Borås finns flera färgbutiker där du kan få inspiration och rådgivning gällande att välja kulör. Andra ställen där färg kan köpas in är byggvaruhus och delvis även stormarknader. Prata däremot först med den målare som kommer utföra arbetet och fråga vilken slags färg som passar till kommande arbete. Detta helt utifrån underlag.

 • Ha tydlig uppdragsbeskrivning (hantverkarformuläret)

Använd alltid ett skriftligt avtal som bägge parter skriver under. Det går exempelvis att ladda hem hantverkarformuläret från internet som är utformat för att minimera missförstånd mellan kund och hantverkare.

 • Gott rykte

Kontrollera den målare du tänkt anlita. Har de utfört andra arbeten i Borås som de visar upp som referens på hemsidan? Vilket betyg har de på Trustpilot och Hitta.se? Finns de med på Svarta Listan som Råd & Rön har? Kontrollera dess rykte och öka chansen för ett gott resultat.

 • Flera offerter

Kontakta alltid flera måleriföretag för att få offert från dessa. För det första ger det dig en chans att pressa priset. För det andra kommer du se hur företagen presenterar sina tjänster och om något företag är ”för billigt”. Upplevs det betydligt billigare än andra bör man fråga sig varför prisskillnaden är så stor.

 • Se över rotavdraget

Börja med att logga in på Skatteverket.se och kontrollera hur mycket rotavdrag du har kvar att använda. Har du redan utnyttjat 50 000 kr i rut och rot kan ett alternativ vara att faktureringen sker mot en annan vuxen på samma adress. Det är även möjligt att barn tar rotavdrag för att arbete ska kunna utföras i deras föräldrars hem. Det ska då vara utflyttade barn över 18 år.

Vill du utbilda dig?

 • Bygg- och anläggningsprogrammet

De flesta som utbildar sig till målare gör detta via Bygg- och anläggningsprogrammet på ett av Borås gymnasium – Viskastrandsgymnasiet. Utbildningen är tre år och börjar först brett mot bygg och anläggning överlag. Därefter väljer man inriktning mot exempelvis plåtslageri, husbyggnad eller målare. Utbildningen har en stor del praktik vilket gör att man får vara hos en målare i Borås eller närliggande stad. Ett sätt att både få in foten på arbetsmarknaden och sätta sina teoretiska kunskaper till praktisk handling.

Efter gymnasieutbildningen börjar du jobba som lärling. Detta sker ofta hos den målare som praktiken genomfördes på men det finns ingen garanti att så sker. Under lärlingstiden, som är 6800 timmar, ges en lön som succesivt ökar över tid. Efter ungefär två år är hela utbildningen klar.

 • Lärlingsutbildning

Är du över 19 år finns inte möjligheten att läsa gymnasieutbildningen. Ett alternativ är då att istället gå lärlingsutbildning. Kontakta målare som du vill genomföra din utbildning hos eller prata med en handläggare på Arbetsförmedlingen som eventuellt kan hjälpa till att hitta passande företag. Lärlingsutbildningen liknar därmed den lärlingstid som beskrivs ovan. Men här krävs inga förkunskaper vilket innebär att det kan resultera i längre lärlingstid innan man fått alla kunskaper som krävs.

Arbetsverktyg för en målare

Söker du jobb?

 • Kontakta företagen

Det finns ofta fler företag som behöver mer personal än som annonserar om det. Därmed är det bra att göra ordning ett CV och personligt brev och därefter kontakta flera målare i Borås för att fråga om de behöver extrapersonal. Kanske behövs det bara några timmar per vecka i början. Men ett vikariat eller extrajobb leder ofta senare till anställning.

 • Indeed

Indeed är en Sveriges största webbplatser med arbetsannonser. Här kan arbetsgivare lägga upp egna arbetsannonser men dessutom presenteras annonser från en rad olika webbplatser. Lägg in en bevakning på elektriker och Borås (eller städer i närheten) och du får ett mail när ett passande jobb kommer in.

 • Rekryteringsbolag och arbetsförmedlingen

Utöver att registrera sig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen kan en profil skapas hos de olika rekryteringsföretagen som finns i Borås. Den stora fördelen är att rekryteringsföretag söker bland de registrerade profilerna när de får in förfrågan om att hitta passande kandidat till ett företag.

 • Sök även andra städer

Har du möjligheten att jobba hemifrån under ett par dagar upp till någon vecka? I så fall kan det vara värt att söka jobb andra städer eller på byggföretag som utför totalentreprenader över ett större område.

Jobbar du som målare?

 • Svenska Måleriförbundet

Svenska Måleriförbundet är ett av de fackförbund som du kan vara medlem i som målare. Förbundet har ca 14 000 medlemmar över hela Sverige som i sin tur är indelade i nio lokalavdelningar där en avdelning ligger i Borås.

I likhet med andra fackförbund jobbar Svenska Måleriförbundet för att hjälpa och stötta sina medlemmar i bland annat arbetsmiljöfrågor. Kommer du i konflikt med din arbetsgivare kan du vända dig till facket för att få hjälp och förhandlingshjälp.

 • Målarnas Facktidning

Målarnas Facktidning vänder sig till dig som studerar till eller jobbar som målare. Den största tidningen med denna inriktning som publicerar nyheter inom måleribranschen utifrån en rad olika perspektiv. Kan även vara nyttig att läsa för dig som söker jobb.

Tidningen har även en Facebookkanal där man lägger upp nyheter och länkar till intressanta artiklar inom området.